13-06-05

Integratie

In spirituele kringen moet men over het algemeen niets hebben van psychotherapeutische stromingen. Men ziet dit vaak als een afleiding of een verzwakking van de spirituele afstemming. Soms is men ook bang dat de kracht van het ego zal toenemen. In psychotherapeutische kringen daarentegen heeft men meestal weinig begrip voor spirituele stromingen. Men vindt het allemaal te 'zweverig,' niet geaard. Men is bang niet meer met beide benen op de grond te staan, waardoor de kracht van het ego zal afnemen. Spirituele en psychotherapeutische stromingen hebben zich daarom tot nu toe los van elkaar ontwikkeld. Psychotherapeutisch werk en spirituele beoefening blijken echter niet los van elkaar te staan. De tijd lijkt rijp om integratie van beide stromingen te bevorderen. Op deze blog zal ik regelmatig stukjes schrijven over dit onderwerp. Zowel voor-als tegenstanders kunnen daarop hun mening geven, zodat er een discussie kan ontstaan.

19:46 Gepost door spirit | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Nep-spiritualiteit

Mensen die met spiritualiteit bezig zijn gebruiken dit maar al te vaak om aan hun negatieve gevoelens te ontkomen. Je kunt je negatieve gevoelens natuurlijk aan het oog proberen te onttrekken met prachtige woorden Je kunt door te mediteren of te bidden uiteraard proberen weg te lopen van je problemen. Je kunt spiritualiteit proberen aan te wenden om je agressie, leugens, geilheid., hebzucht, woede, enzovoort te verbergen. Maar het heeft allemaal niets met spiritualiteit te maken. Want alleen door te doen alsof negativiteit niet bestaat wil nog niet zeggen dat je positief bent. Zo’n vorm van spiritualiteit is net als een boom zonder wortels. Je begint meteen in de wolken te leven, voordat je wortel geschoten hebt in de aarde.Echte spiritualiteit vraagt om je negativiteit helemaal bloot te leggen en er naar te kijken Maar wie bang is voor zijn negatieve kant zal nooit zijn positieve kant vinden. Wil je de positieve zijde van jezelf zien wees dan niet bang voor de negatieve zijde

19:39 Gepost door spirit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-06-05

Zelfbedrog

Er beter van worden dat is dikwijls de drijfveer van mensen die aan een spirituele zoektocht beginnen. Het is een poging om te ontsnappen aan de problemen van alle dag en/of de lelijke kanten van zichzelf te verdoezelen. Men klampt zich vast aan vreugde en plezier en wil weg van de ongemakkelijke duistere kant van zichzelf met al zijn lastige eigenschappen en beperkingen. Gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid worden aan het oog onttrokken door een zogenaamde spirituele zoektocht. Het lijkt natuurlijk prettig om jezelf een koning te noemen in plaats van een bedelaar, maar het is natuurlijk de aller hoogste vorm van zelfbedrog en zelfmisleiding. Want het is gewoon het toe-eigenen van dingen die in werkelijkheid mijlen ver afstaan van wie je eigenlijk bent. Je bent bezig om je beter voor te doen dan wie je in wezen bent. Aangezien je niet tevreden bent met wat je bent en wie je bent, probeer je nu iets beters en mooiers van jezelf te maken onder het mom van spirituele beoefening. Dit is de grootste ontkenning van wie je in werkelijkheid bent.

16:14 Gepost door spirit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |